Budapest 2003

Budapest 2003

 

Dag 1 – söndag

 

Klockan halv åtta på morgon bar det äntligen iväg till vårt nya resmål – Budapest. Vi åkte först till Landvetter där planet från Malmö Aviation stod för att föra oss till vårt mål. Vi parkerade bilen – gick in i avresande utrikes där väskorna checkades in. Växlade 100 EURO till ungerska forinter och nu var vi redo att gå igenom tullen in i transithallen. Här handlade vi lite reskost och tittade på ”livet”. Klockan halv elva gick vi ombord på planet där vi fick sitta längst bak. Där fick jag sällskap av en äldre ungersk kvinna som skulle besöka sin gamla mor på ett äldreboende nere i Budapest, Hon pratade nästan under hela flygresan ner. Väl framme på flygplatsen i Budapest fick vi information om staden och hotellet vi skulle bo på. Vi hoppade på anslutningsbuss nr 4 som förde oss till hotellet på Vaci Utca som är Budapests berömda gågata mitt i centrum. Vi installerade oss på hotell Taverna, ett mycket fint hotell med tanke på de olika hotellstandard vi upplevt på våra resor. På kvällen tog vi en promenad i de närmaste kvarteren för att få nya intryck och insupa atmosfären av en storstad och då fick vi uppleva vad gågatan även är berömd för. Det var för inkastarna för sidogatornas stripteaseklubbar och de prostituerade kvinnorna som vandrade upp och ner för gatan. På en kort sträcka blev vi uppvaktade fem gångar av både damer och ”inkastare”. Vi avslutade dagen över en ungersk öl på en gatuservering.

 

Dag 2 – måndag

 

Efter en första natt – i en stenhård säng – låg direkt på resårmadrassen. Man kan undra vad de har gjort av sina bäddmadrasser. Det kanske inte finns sådana i Budapest. Klockan halv tio begav vi oss ut på en sightseeingtur i staden, där de körde runt oss till allt som var värt att se. Vi var vid den okände soldatens grav, där vi blev avsläppta för fotografering. Nästa stopp blev i gamla staden och vi avslutade med att åka upp på Gellert-höjden. Efter några timmars vila - det var en varm dag med 26 grader och våra arma kroppar var bara vana vid det kalla Norden-klimatet. På kvällen åkte vi på en middagstur på Donau. Här blev vi serverade champagne som välkomstdrink. När vi lämnade kajen så fick vi ta del av den uppdukade buffén som bestod av sallad, olika sorters korvar, varma rätter som kalkon och knödel (klimp), en köttbit som kallades vail och blomkål. Till efterrätt fick vi fruktsallad samt kanel- och äppelsnittar. Till detta fick vi två glas vin. Måltiden avslutades med kaffe. Under hela resan blev vi underhållna med hammondorgel och dragspel. Utanför båtfönsterna kunde man uppleva hur dagen blev kväll och hur alla ljusen lyste upp Budapest speciellt Kedjebron och det kungliga palatset.

 

Dag 3 – tisdag

 

Efter ytterligare en natt i våra hårda sängar intog vi vår frukost. PÅ dagens program står det att vi skall besöka Gellert-badet, ett måste när man besöker Budapest. För att ta oss dit tog vi tog en promenad ner för Vaci Utca, över den vita Elisabeth-bron, förbi Rudabadet och följde vägen som gick parallellt med Donau fram till badet. Framme löste vi biljetter – 2.400 ungerska forinter för en ”kabin” = badhytt. Efter omklädningen kom vi in i badet. Vi iklädde oss blå badmössor – det var ett måste. Inne i badet möttes vi av en antik miljö med kolonnrader på båda sidor om bassängen. Där njöt vi av både kalla och varma bad. Vi gick ut och kände på det varma vädret vid utomhusbadet. Även där fick vi möjlighet att ta ett varmt thermalbad. Efter två och en halv timma lämnade vi Gellert-badet för att ta oss upp på Gellert-toppen. En tung och varm promenad för att få skåda en god utsikt. Efter lite fotografering gick vi nedåt igenom, tillbaka över den vita bron. En termometer på ett hus visade hur många gader det var denna dag 3, 32 grader varmt. Eftermiddagskaffet intog vi i hotellets konditori, Vienna coffee och äppelkaka. Efter några timmars siesta begav vi oss ut igen för att äta middag. Denna intogs nere vid Donau mellan Elisabets- och Kedjebron. Jag åt wienersnitzel och pannkaka. Efter en kort promenad med uppvaktning från ett antal inkastare nådde vi vårt hotell där vi satte oss för att intaga dagens andra Vienna coffee och beskåda den ”tunga” trafiken som gick fram och tillbaka på Vaci Utca.

 

Dag 4 – onsdag

 

Efter ytterligare en natt, den bästa hittills intog vi vår frukost. Idag bar det av till den gamla stan där vi skulle insupa dess atmosfär. Vi gick längs Donaus strand till Kedjebron som vi gick över. Där tog vi bergbanan upp till Gamla stan. Från den gick vi först och tittade på Mattiaskyrkan och Fiskarbastiljonen. Från denna hade man en magnifik utsikt över Budapest. Vi gick sedan bort till det militär-historiska museet där man fick se allt från Habsburgska tiden - Ungern/Österrike - första och andra världskrigen. Besöket i gamla stan avslutades vid det kungliga slottet där det nu inte bor någon kunglighet eftersom Ungern är en republik. Bergbanan fungerade inte när vi skulle ner så vi gick ner för sluttningen mot Kedjebron och vände åter till hotellet. Väl framme tog vi en kopp kaffe och en smaskig kaka på hotellets konditori. Efter en kort siesta begav vi oss ut på staden för att inhandla lite till Sverige. Även denna gången blev vi inviterade till klubben där damerna dansade lättklädda på bordet. Det är inte lätt när två mån är ute och reser i Europas huvudstäder. Kvällen avslutades på Burger King och med ett samtal med en inkastare på en nattklubb. Han var en av tre inkastare till samma klubb. Han var 27 år och studera i Budapest. Pengarna han tjänade gick till hans studier. Han fick betalt per drink kunderna drack på klubben. Han berättade även att det var upp till 20 prostituerade som gick fram och tillbaka på gatan utanför hotellet. Inte så konstigt att man inte fick vara i fred.

 

Dag 5 – torsdag

 

Nu har vi kommit till sista dagen i Budapest. Efter frukost började vi dra ihop våra resväskor. Vi relaxade på förmiddagen och lämnade vårt hotellrum på utsatt tid klockan 12. Vi lämnade väskorna i ett bagagerum för att sedan aktivera oss till bussen hämtade oss kl tjugo i sex på kvällen. Vädret var bra och ca 20 grader varmt i luften. Vi begav oss till saluhallen för att inhandla lite souvenirer och andra saker som vi skulle ha med oss tillbaka till Sverige. Vi tog även en sista promenad för att studera den intensiva trafiken, de praktfulla byggnaderna och resterna från öststatstiden. Vi avslutade vår vistelse i Budapest med att intaga en måltid i hotellets restaurang. Bussen kom i rätt tid och förde ut oss till flygplatsen. Där checkade vi in och gick vidare in i transithallen. Där handlade vi lite i tax-free butiken. Halv nio gick vi ombord på bussarna som skulle föra oss till planet. Planet lämnade Budapest på nio och vi landade i ett kylslaget Landvetter och Göteborg klockan 23. Efter vi fått våra väskor gick vi genom tullen och vår bil. Nu hade vi femton mil kvar till Halmstad och halv 2 var vi hemma och kunde krypa ner i våra sängar med bäddmadrass.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved