Kroatien 2011

 

 

Makarska Rivieran, Kroatien 23 – 30 juli

 

23 juli

 

Nu var det äntligen för mig och yngsta sonen att få åka på semester tillsammans. Redan klockan tre på morgonen bar det av i regnväder till Landvetter flygplats. Vi checkade in och halv sju lyfte planet från Malmö Aviation med destination split i Kroatien. Framme fick vi ställa oss i en lång kö till passkontrollen innan vi kunde få våra väskor och bege oss till anslutningsbussarna. Vi åkte serpentinvägar ner mot Makarska Rivieran. Det skulle ta en och halv timme för att ta sig till Makarska men resan tog två och halv timme beroende på bilköer pga. olycka och att italienarna börjat sin semester. Framme på Hotel Meteor installerade vi oss och därefter bekantade vi oss med omgivningen. Vi käkade lunch på strandpromenaden, pizza och spaghetti. Efter detta gick vi och simmade i bassängen och badade jacuzzi. Senare på eftermiddagen så regnade och åskade men ovädret försvann lika fort som det kom. På kvällen åt vi middagsbuffé och avslutade dagen med en promenad längs stranden där vi kunde beskåda solnedgången.

 

24 juli

 

Efter en välbehövlig sömn var det dags för en ny dag med nya äventyr. Idag skall vi först botanisera i Apollos utbud av utflykter på stället. Vi beställde två utflykter, Dubrovnik by night och ön Hvar. Vi åt pizza till lunch. Jag skickade hem ett vykort till far. Som hotellgäst fick vi även fyra timmars internetsurf så vi kan hålla oss uppdaterade vad som händer hemmavid. När vi promenerade på strandpromenaden hade man en härlig vy över bergskedjan Biokovo i bakgrunden. Vi vandrade därefter lite i staden.

 

25 juli

 

Efter ytterligare en natt i ett svalt rum. Vi hade AC på rummet. Frukosten smakade bra och efter den tog vi en lång promenad norrut på strandpromenaden. Där var hur mycket folk som helst på stranden. Vi passerade ett flertal restauranger, försäljning av färsk frukt, glass, olika uthyrningsfirmor av cyklar, motorcyklar, bilar, parasailing, jetski mm. Det var varmt så efter promenaden så gick vi tillbaka till hotellrummet för att vila och koppla av. Jag satt mig på mitt favoritställe, på balkongen i skuggan med utsikt över ön Brac och Adriatiska havet. Vi gick en promenaden uppför berget Biokovo så långt där fanns bebyggelse och vägar. Efter middagen på kvällen gick vi till en affär för att handla.

 

26 juli

 

Efter frukosten skulle vi gått en promenad till hamn i Makarska men den fick vi ställa in pga. Regn. Tjugo i ett började vi vår utflykt Dubrovnik by night. Det var först en tre timmars bussresa med paus efter en och halv timme i Bosnien. Här åt vi lunch. Vi åkte 9 km i Bosnien. Vi passerade Bacinasjöarna. Framme i Dubrovnik gick vi en guidad rundtur i gamla staden.

Rundturen börjar med att vi passerade bron över den gamla vallgraven som leder in till Pileporten, som är huvudentrén till det gamla Dubrovnik. När vi passerade genom den smala porten ligger gamla stans pulsåder Stradum framför sig. Den breda gatans blanka stenbeläggning har trampats sedan 1400-talet. Det fanns inte en bil så långt ögat når, gamla staden är helt fri från biltrafik. Däremot en aldrig sinande ström av turister, som flanerar omkring, fotograferar eller sitter och njuter på uteserveringarna. Från Stradun, eller Placa som den också kallas, går ett nät av smala gränder som lockar till spännande irrfärder. Man är hela tiden nyfiken på vad som finns bakom nästa hörn. I gränderna finns gott om små butiker, restauranger, kaféer och pizzerior. Stradun sträcker sig från Pileporten till Lucaplatsen, som är gamla stadens torg. Där ligger flera av Dubrovniks mest storslagna historiska byggnader, som Rektorspalatset, Sponzapalatset och St Blasius kyrka. Intill Lucaplatsen finns en port genom muren ut till hamnen. På kajen ligger flera restauranger med utsikt över havet. Efter detta hade vi tre timmar till eget förfogande. Det första vi gjorde då var att gå på den gamla stadsmuren. Det var en promenad på två km upp och ner för trappor. Efter detta fick vi vila lite innan vi gick och åt middag på en restaurang som hade en matsedel på många olika språk, bl a svenska. Vi åkte från Dubrovnik kl nio och njöt av ljusen utmed Adriatiska havet på återresan. Vi var tillbaka på hotellet vid midnatt.

 

27 juli

 

Idag är det dags för vår andra utflykt till ön Hvar. Bussen hämtade oss fem i åtta vid hotellet. Färden gick ner till hamnen, där vi steg på båten KRILO. Resan gick via ön Brac där vi lämnade och hämtade passagerare. Därefter gick båten vidare till Hvar. Ön Hvar är känt för sina lila fält av lavendel och mysiga städer med fantastisk arkitektur. Den är också ett jet set-paradis med otaliga internationella kändisar som besökare varje sommar. Hvar sägs vara Kroatiens sol säkraste plats med över 300 soldagar varje år och ön har blivit utnämnd till en av världens tio vackraste öar.Vi åkte en lokalbuss från hamnen till staden Hvar. Denna tur tog 25 minuter. Framme gick vi en guidad rundtur med en kroat som kunde prata skandinaviska. Vi besökte bl a det stora torget, hamnen och ett kloster. VD för Formel 1 båt låg i hamnen. Veckan innan fanns Tom Cruise båt i hamnen. Bussen gick tillbaka kvart över fem och vi var tillbaka i Makarska, kvart över sju efter ett kort skepp på ön Brac. På kvällen vilade vi efter två dagars utflykter.

28 juli

Ny dag med nya äventyr. Det blåser lie och solen lyser med sin frånvaro. Efter två utflyktsdagar var vi trötta och dagen gick i ”chillandets” tecken. Vi gick en runda i Makarskas hamn för att titta på båtlivet. Till lunch gick vi till den restaurang vi besökte första kvällen. Jag åt pizza på fyra ostsorter och sonen åt spaghetti och pannkakor med choklad och vispgrädde. På eftermiddagen gjorde vi ingenting. Åt middag och därefter gjorde vi ingenting.

 

29 juli

 

Efter en orolig natt med mycket åska och regn var det dags för sista dagen i Makarska. Idag skall vi handla saker vi som vi skall ha med oss hem. Det höll på att regna till kl två och sedan kunde vi gå ut för att handla. Dagen var lugn och vid middagen fick vi två frukostpåsar som jag tidigare beställt i receptionen. Frukosten öppnar inte förrän kl 7 och vi åker från hotellet kl 6 i morgon. På kvällen kunde jag för sista gången uppleva solnedgången från balkongen tillsammans med utsikten över ö Brac.

 

30 juli

 

Efter en tidig morgon då vi steg upp kvart över fem. Vi packade våra resväskor och bussen hämtade oss fem i halv sju. Vi åt våra frukostpåsar på vägen till Split. Vi var framme vid flygplatsen innan åtta, checkade in, gick igenom säkerhetskontrollen. Planet lyfte mot Göteborg fem i tio. Halv ett landande vi på Landvetter, hämtade upp vårt bagage och begav oss till bilen. Vi var åter hemma strax efter tre.

 

 

Copyright © All Rights Reserved