Moseldalen 2004

Panaroma över Ernst

 

Moseldalen 2004

 

Dag 1 – 3 oktober 2004

 

Den långa resan ner till vinorten Ernst i Moseldalen. Resan startade redan kl 04.00 från Sannarpsbadet. Resan gick via Malmö, över Öresundsbron och ner mot Rödbyhavn. Båten tog 40 minuter och snart var vi över i Puttgarden för att påbörja den långa resan genom Tyskland. Vi rastade efter ca 2 timmar och då fick vi ta del av bussens meny av mat och dryck. Ett stopp för lunch gjordes och på eftermiddagen stoppade vi att dricka eftermiddagskaffe samt att tanka bussen. Klockan kvart över sju på kvällen var vi framme i Ernst och kunde packa upp våra medhavda resväskor. Nu hade vi avverkat 100 mil på en dag. Vi fick ett bra hotellrum på tredje våningen, dock utan hiss. Hotellet serverade en god husmanskost på kvällen och efter en öl i baren var det dags att knoppa in efter en lång dag för att orka med nästa dag.

 

Dag 2 – 4 oktober 2004

 

Uppe tidigt dag två för att äta frukost. När man öppna gardinerna låg det en dimma över dalgången. Detta var vanligt på mornarna i Moseldalen. I väntan på första utflykten fick vi möta vinstockar med dess dignande druvor. Resan första utflykt gick till Burg Eltz. Under resans serpentinvägar upp mot höjdplatån lättade dimman och vi fick se tusen och åter tusen vinstockar utmed dalgången. Efter en timme var vi framme i Burg Eltz, en av Tysklands mest kända och bäst bevarande medeltidsborgar. För att komma fram till borgen fick man gå ner en mycket brant väg. Under vägen ner fick man en underbar utsikt över borgen och daggången. Väl framme kommer vi in i borgen, som fortfarande är i privat ägo, och fick en guidad en rundvandring. Efter besöket slapp vi gå den branta vägen upp till bussen igen utan en liten buss transporterade oss. Dagen var varm med ca 23 grader. Härligt i början på oktober när det bara var 10 grader hemma. Resan gick vidare till Cochem, där vi fick en guidad stadsrundtur. Här fick vi även egen tid då vi besökte stadens Ratsburg och njöt av den goda utsikten, titta på utflyktsbåtar och pråmar som trafikerade Mosel.. Vi strövade även omkring i de charmiga gränderna Det här är en av de mest pittoreska orterna i Moseldalen och den ligger bara 4 km från Ernst.

På kvällen åkte vi på en vinprovning. Eftersom vi befinner oss i ett mycket välkänt vindistrikt och naturligtvis vill vi veta mer om vin och vinodling. Vi besöker en av odlarna i grannbyn och fick prova, jämför och kanske hittar vi en alldeles egen favorit.

 

Dag 3 – 5 oktober 2004

 

Denna dag gick resan till Rüdesheim. Vi började men att lämna Moseldalen genom att klättra upp för en bergsida på serpentinvägar. Efter någon timmars bussresa nådde vi fram till floden Rhen och på andra sidan kunde vi se staden Rüdesheim. Vi tog en liten bilfärja över floden och sedan var vi framme vi resans första mål. Under resan med färjan kunde vi se Loreley-klippan. Vi besökte först den välkända Weinbrand (konjak) fabriken Asbach. Där fick vi se hur det gick till att tillverka weinbrand och se på en del av fabriken. Hela besöket avslutade naturligtvis med provsmakning av fabrikens produkter och möjligheten att köpa dessa. Efter besöket fick vi lite egen tid så jag och min reskamrat gick en egen runda i staden på bl a Drosselgasse och därefter satte vi oss nere vid Rhen och åt en pizza och drack öl. Det var över 25 grader varmt och solsken. Det var härligt med tanke på att det var 10 grader och regn hemma. Efter lunch fortsatte resan ner mot Koblenz och Deutches Eck. Detta är platsen där Rhen och Mosel möts. När detta besök var avklarat återvände vi till vår ”basstation” i byn Ernst.

 

Dag 4 – 6 oktober 2004

 

Nu är det en ny dag med nya äventyr. Bussen krånglade på morgon och ville inte starta. Vi gick och plockade valnötter utmed Mosel i väntan på att något skulle hände. Tack vare reparationskunniga resenärer startade bussen igen och vi påbörjade vår resa. Första anhalten var ett besök på ett stensliperi på Hunsrücks höjder. Efter detta besök fortsatte vi till korsvirkesidyllen Bernkastel. Efter en guidad rundtur bland de fina husen besökte vi en enkel bistro i hamnen för att äta en bratwurst med tillbehör och en öl. Efter detta gick vi ombord på den utflyktsbåt som skulle ta oss ut på en färd på Mosel. Vi passerade mängder av vingårder och flera medeltida borgar. Vi fick ett varsitt glas vin och vi passerade genom en sluss. Efter 2 timmar var vi framme i vårt slutmål Kröv för båtresan. Vi steg på bussen igen och stannade uppe på en utsiktspunkt för att kunna ta fina bilder. Efter detta bar det av hem till Ernst igen.

 

Dag 5 – 7 oktober 2004

 

Idag skulle vi ha en lugn dag utan utflykter. De andra resenärerna åkte till Trier där vi redan hade varit. Vi började morgon med att gå och handla lite inhemsk skinka och korv för att ta med oss hem. På denna korta vandring till affären fick vi också uppleva när de skördade vindruvor. Vi vandrade fyra kilometer till Cochem genom slänter med tusentals vinstockar. Vi vandrade lugnt och stilla genom staden för att insupa atmosfären. Vi tog en öl på ett ställe och åt matjessill i bröd på ett annat ställe. Vi handlade lite mer vin och efter detta gick vi tungt lastade tillbaka till Ernst längs Mosel.

 

Dag 6 – 8 oktober 2004

 

Idag började den långa hemresan till Halmstad. Vi startade redan kl 05.30 från Ernst för att komma förbi Ruhrområdet innan alla bilköer. Resan gick vidaregenom Tyskland med stopp för lunch och fika. Vi stannade vid Bordershop i Puttgarden för att öl och andra godsaker med oss hem. Resan gick vidare genom Danmark och vi kom till Malmö där vi äntrade anslutningsbussen. Vi var hemma i Halmstad kl 23.00.

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved