Rügen 2009

 

Rügen 2009

 

Rügens geografi och historia

 

Tysklands historia har en hel del svenskt innehåll poch speciellt i norra Tyskland hittar man svenska minnesmärken lite här och var. Så är man intresserad av historia så blir det extra krydda på resan till Rügen som är Tysklands största ö. Ligger vackert i Östersjön och hör till delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Ön övertogs år 1169 av danske biskopen Absalon. År 1335 tog preussarna över och behöll den till 1648. Sverige fick med den Westfaliska freden 1648 Vorpommern, Wismar och Bremen. Vorpommern och Rügen tillhörde sedan under 167 år Sverige fram till 1815. Vorpommern överlämnandes då till Preussen, medan Mecklenburg var en självständig del av det Tyska riket. Utvecklingen av badorterna började 1887, och mellan 1896-1912 byggde man den bekanta badortsarkitekturstilen som fortfarande kan ses i badorterna. Efter andra världskriget tog ryssarna över ön som blev en del av Östtyskland (DDR) och användes då mest som raket och marinbas. Ön Rügen är Tysklands största ö, 930 kvm, och delas från Vorpommern genom Strelasund. Den högsta punkten är Piekberg (161 m) på halvön Jasmund.

 

Dag 1 – 6 juli

 

Nu har vår semesterresa mot Rügen startat. Vi åkte hemifrån vid halvtion tiden och kom fram till Trelleborg kvart över elva, i god tid innan båten skulle lämna kajen. Vi tankade gas i bilen och begav oss ner mot färjeläget där vi åt våra medhavda mackor, juice och kaffe. Därefter var det dags att rulla ombord på den tyska färjan M/S Sassnitz där bilar ställdes upp som "packade sillar". Efter 3 timmar och 45 min var vi framme på Rügen och den lilla orten Mukran utanför Sassnitz. Efter en liten fadäs där vi svängde till höger i stället för vänster var vi på väg mot vårt lägenhetshotell i Binz, ca 1,5 mil från färjeläget. Vi kom fram till Seehotel Binz-Therme och fick våra nycklar till 2-rumslägenhet nr 2215 i receptionen. Det var en stor och fin lägenhet. Vi åt middag (Zigenarschnitzel) på en liten fin restaurang i utkanten av Binz och sedan gick vi till Netto för att handla. På sen eftermiddag gik vi ner till stranden och kände på vattnet. Vi avslutade första dagen med en lång vandring på strandpromenanden in mot centrala Binz och tillbaka.

 

Dag 2 – 7 juli

 

Efter en skön natt (svalare än hemma) vaknade vi vid halv nio tiden. Jag gick till närmaste bagari för att köpa färska frukostbullar medan hustrun och barnen var kvar i lägenheten för att koka svenskt kaffe och duka fram yoghurt, korv, smör och marmelad. Efter frukosten gick barnen ner till stranden för att bada, men de kom upp illa kvickt eftersom de möttes av små kryp (rapsbaggar), kallt vatten och nakna "gubbar" (det var nakenbad nedanför vårt hotell). De gick istället till hotellets inomhuspooler där den ene poolen var 32 grader varm och den andra 34 grader varmt thermalbad. Vi gick ner strax efter och tillsammans med barnen koppla av några timmar i det varma härliga vattnet. Efter lunch gick vi den långa strandpromenaden mot Binz, var ute på den långa bryggan och tillbaka till hotellet via Netto och järnvägsstationen. Strax innan vi kom tillbaka kom en liten regnskur men det slutade lika fort som det började. Vi vilade våra trötta ben några timmar och sonen tog en tupplur. Vi bestämde att varje kväll skulle någon bestämma var vi skulle äta. Första kvällen var det sonens tur. På kvällen gick vi därför ner på strandpromenenaden för att leta upp en pizzeria och smaka på traktens pizzer.

 

Dag 3 – 8 juli

 

Efter vår frukost med färska bullar skulle vi ut på resans första utflykt. Detta till ett resmål som alla skall besöka när man är på Rügen nämligen Prora. Vi gick ut till bageriet där hållplatsen var för Prora-Expressen, ett litet motortåg med två vagnar, typ det som går till Äventyrslandet under sommarmånaderna i Halmstad. Detta enorma huskomplex, ca. 4,5 km långt, började byggas 1936 och skulle i färdigt tillstånd kunna ta emot 20 000 personer, som genom den dåtida organisationen "KdF" skickades på rekreation till havet. Anläggningen var en av fem planerade. När kriget bröt ut 1939 var den inte färdig och har heller aldrig blivit det. Efter kriget togs en liten del av anläggningen i bruk som anläggning för DDR-soldater. Likaså amvändes anläggningen till förläggning för afrikanska rebeller, som fick sin utbildning i DDR. Efter återföreningen 1990 togs komplxet över av den tyska armén, som dock snabbt gjorde sig av med bygget. Det är väl fortfarande ännu inte helt klart med ägarförhållandena. I byggnaden finns nu ett antal musser, som framför allt speglar det senaste seklets historia. Här besökte vi ett av museum där vi bekantade oss på nära håll med både nationalsocialistisk arkitektur och socialistisk historia. Vi fikade längs upp i huset på 5 våningen. Barnen åt mat och vi vuxna drack kaffe och åt apfelstrudel. Efter detta besök tog vi tåget tillbaka. Vi tog en promenad till Netto för att handla lite. På kvällen var det dottern val att välja matställe. På kvällen gick vi därför ner strandpromenaden mot Binz där vi hittade en uteservering där vi åt olika kötträtter.

Dag 4 - 9 juli

 

Än en god natt dock regnande det en hel del ute. Barnen vill stanna på området under dagen så det blev så. De gick ner för att bada. Efter badet ändrade barnen sig och ville åka på en utflykt. Vi åkte till Jaktslottet Granitz med ett litet tåg typ det vi åkte till Prora. Slottet ligger på toppen av det 106 m höga tempelberget. Där tittade vi på slottets olika rum och avslutade med att gå upp till slottets berörda utsiktstorn. Vi gick upp för en 141 steg lång järntrappa som endast var faststatt vid tornets väggar. Detta var faktiskt rätt pirrigt. Efter denna upplevelse åkte vi tillbaka till Seebrücke Binz som var tågets ändstation. Detta var mitt i Binz precis vid en långa brygga som vi besökte några dagar innan. Vi gick till strandpromenaden och stannade vid en restaurang där barnen åt glass och vi drack kaffe och åt apfelstrudel. Vi fortsatte strandpromenaden till hotellet. Där badade barnen än en gång. På kvällen var det mammas tur att välja matställe. Vi gick in mot centrala Binz på Dünenstrasse (en ny gata för oss), förbi många fina hus. Vi hittade en restaurang som heter Mamma Rosa. Där åt hustrun och barnene pasta och jag en helstekt fisk med huvud och allt. Efter kontroll på Internet hemma så var det helstekt braxen. Den var god och när alla var mätta och belåtna gick vi via stranden tillbaka. Vi passerade mycket människor som var ute och bara flanderade eller besökte beachparty.

 

Dag 5 – 10 juli

 

Idag gjorde vi en utflykt till Königstuhl i Jagsmund nationalpark. Vi körde norrut genom Sassnitz och smala vägar till vi kom fram till parkeringsplatsen. Därifrån var det 3 km till utsiktisplatsen. Efter denna utflykter åkte vi tillbaka. Vi åkte en runda till Bergen utan att hitta något köpcentrum att handla. Vi åkte i stället till EDEKA-Aktiv-Markt Lübke i Binz där vi handlade tysk öl, godis mm som vi skulle ha med oss hem. Idag var det pappas val att välja matställe. Han valde en restaurang, Strandcafé utmed strandpromenaden. Halv nio gick vi ner till hotellet pooler för att bada i skenet av stearinljus. Detta var mysigt och romanistisk. Halv elva avslutade vi badet och återvände till vår lägenhet för att hålla kvällen.

 

Dag 6 – 11 juli

 

Idag är det sista hela dagen på Rügen och vår 28 års bröllopsdag. Barnen ville att vi skulle slöa hela dagen så det gjorde vi. Dottern fick ryggmassage och hustrun fick huvud- och ansiktsmassage på hotellets Spa. Vi badade efter lunch. På kvällen firade vi vår bröllopsdag med att äta en buffé i hotellet restaurang. Vi tog ett sista bad på kvällen - i 34 gradigt thermalvattem.

 

Dag 7 – 12 juli

 

Efter frukosten började vi packa våra väskor. Vi betalade våra utlägg som massage, buffé med dryck och kurtaxa i receptionen. Kvart i elva åkte vi från hotellet mot Mukran/Sassnitz och färjeläget. Vi checkade in, parkerade bilen och gick bort till Bordershop för att handla öl , godis mm. Kvart över tolv åkte vi ombord på den svenska färjan M/S Trelleborg. Båten lämnade kajen kvart i ett. Vi åt middag ombord på båten och fördrev tiden med att titta på TV, läsa, spela kort och äta godis.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved