Skottland 2012

 

Skottland åtta dagar med tattoo.

 

Dag 1 – 5 augusti

Efter en mycket tidig morgon. Väckarklockan på 4. Lite kaffe och Yoggi. Hämtade taxin oss fem över fem mot Eurostop där anslutningsbussen skulle hämta oss halv sex. Kvart i sex kom vårt ressällskap. Färden fortsätter mot Malmö och därifrån lämnade Ölvemarks-bussen mot Skottland tio över åtta. Danmark svischade förbi, vi åkte med Prinsesse Benedikte mellan Rödby-Puttgarden, Lunch i Burg och på kvällen var vi framme i Ratingen och Hotel Mercure. Efter den gemensamma middagen gick vi tillbaka till våra rum, tittade lite på OS och kröp till kojs efter en lång dag i bussen

 

Dag 2 – 6 augusti

Efter en tidig frukost fortsatte resan. Vi lämnade Ratingen och passerade genom Holland, Belgien och Frankrike. Förmiddagsfikat stannade vi i Antwerpen. På färjan mellan Calais och Dover åt vi lunch (fish and chips). De vita kritklipporna i Dover närmade sig. Vi fortsatte och åkte väster om London genom grevskapet Kent fram till Coventry där vi checkade in på Britannia hotel. På kvällen gick vi en promenad vid Coventry Katedralen.

 

Dag 3 – 7 augusti

Idag hade vi sovmorgon – frukost halv åtta och bussen rullade halv nio från Coventry. Vi åkte M6 förbi Birmingham, Manchester, Adrianius-muren och Lockley. Vi passerade den skottska gränsen och närmade oss dagens slutmål – Glasgow och Hotel Ibis.

Vi åt lunch på ett ställe som hette Longlands.

På kvällen åkte vi en stadsrundtur i Glasgow, Skottlands största stad. Under 1800-talet utvecklades Glasgow till en av Storbritanniens allra främsta städer och detta återspeglas i den välbevarade viktorianska arkitekturen. Från andra tidevarv märks den orörda medeltida katedralen och stadens många parker bidrar till den trevliga stämningen. Vi fick höra sägner och berättelser från flydda tider. Efter rundturen åt vid middag på hotellet.

 

Dag 4 – 8 augusti

Vi hade en hel förmiddag fri för egna aktiviteter. Efter frukost gick vi ut på stan i Glasgow och tittade i affärer och gallerier. Vi åt lunch på Subway innan vi gick tillbaka till hotellet för att åka med bussen mot Blairgowrie kl 13. Vi körde väg A9 via Sterling och Perth innan vi kom fram. Vi låg på hotell Angus. Här fick vi ett stort och bra rum.

På kvällen var det en skotsk afton på hotellet med en trubadur som spelade säckpipa, gitarr och mandolin. Där var också två flickor som dansade skottska danser.

 

Dag 5 – 9 augusti

Frukost kvart i åtta och efter en timma åkte vi på utflykt till Highland. På underbart vackra vägar letar vi oss fram genom ett nästintill månliknande landskap. Under 1800-talet köpte drottning Victoria en lantegendom i närheten och det blev startskottet till att förmögna engelsmän började skaffa sig jaktslott i trakterna, Under augusti blommar ljungen och hedarna runt omkring glöder av färgprakten.

Vi stannade till i Tomintoul där vi handlade en flaska whisky Single Malt på Whisky Castle. Vi åt även medhavd picknick vid lunch med baguette (kycklingröra), chips, öl, melon, tomater, jordgubbar.

Färden gick vidare till en fårbonde som visade upp sina väldresserade hundar för oss. Här klappade vi bordercollie och matade lammen med nappflaska.

På kvällen gick vi på pubafton för att insupa äkta skotskt gemyt, levande musik och underhållning från reseledaren. Där fick vi smaka Rom och cola, Single Malt Whisky (McCallan 10 år) och Guiness.

 

Dag 6 – 10 augusti

Idag är det dags för att åka på whiskyprovning och slottstur. Vi började vår bussresa mot den lilla orten Pitlochry. Här fick vi en stund för oss själva och vi handlade smycken, kläder och minnessaker till ungdomarna hemma

Färden gick vidare till Skottlands minsta privatägda destilleri, Ednadour Distellery, där vi fick en rundvandring i deras lilla fabrik, provsmaka olika whiskysorter och köpa vad vi ville ha. Vi köpte en whisky och en likör.

Träffade Stefan L fru Ann-Marie utanför Edradour. Hon var reseledare för Ramkvilla-Buss.

Färden fortsatte till Blair Castle med anor från 1200-talet, ett av Skottlands mest välbevarade historiska slott. Det är säte för klanen Murray, välkända i den skotska historien. Där fick vi även en guidad rundtur genom salarna. När denna var slut passerade vi en ensam man som spelade säckpipa utför slottet

 

Dag 7 – 11 augusti

Idag är det dags för resans höjdpunkt. Tattoo i Edinburgh. Vi åkte in vid 13-tiden. I Edinburgh åkte vi först en rundtur med bussen. Då fick vi njuta av denna gröna och öppna stad med ett otal sevärdheter, vackra byggnader från flera århundranden och lummiga parker. Vi fick ta del av stadens fascinerande historia och njuta av den intensiva stämningen som präglar staden just vid tattoo-dagarna. Vi blev avsläppta en bit från arenan. Vi drack en öl och åt en panini innan vi gick till föreställningen.

Själva tattoo genomfördes precis vid Edinburgh Castle, som är tattoos ursprung. De hade tänt facklor som lyste upp slottet. När alla 15 000 åskådare skulle både in och ut från arenan fungerade det jättebra. Ett flygplan inledde showen. Det fanns många olika teman under föreställningen där ett var att hedra drottningens 60-årsjubileum vid tronen. En fantastisk del var trumslagare från Schweiz som hade perfekt koordination och samspel. Vid finalen där alla deltagare medverkade fanns en liten häst längs fram.

Efter tattoon träffade vi Ann-Marie för andra gången under resan. Vi kom hem till hotellet halv tolv, åt soppa och bröd samt drack en öl.

 

Dag 8 – 12 augusti

Sista dagen på resan. Sovmorgon. Frukost kl 09.00 och bussen lämnade Blairgowrie och hotell Angus kl 13.00 mot flygplatsen i Edinburgh. Planet lämnade Skottland kl 17 och vi landande i Malmö kl 20 efter 2 timmars? flygresa. Hyrbilen väntade på oss och vi var hemma 22

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved