Wien 2013

 

Bussresa till Wien 29/6-5/7 2013

 

29 juni

 

Tidig morgon 05.30 lämnade anslutningsbussen Eurostop. 08.10 rullande Wien-bussen från terminalen i Malmö. Färden gick via Danmark ner till Gedser. Färjan över till Rostock. Dagen präglades av regn och rusk, dock under pauserna var det hyftsat väder. Framåt kvällen var vi framme vid vårt hotell i Jena och därmed var första dagen gjord på vår resa.

 

30 juni

 

Efter frukost gick vi på bussen igen och resan fortsatte söderut på Österrike och Wien. Landskapet förändrades ju längre dagen gick och det blev mer och mer kuperat. Vi stannade i Passau för att äta lunch. Vi var framme i Wien och hotell Ananas vid 1800-tiden. Kl 19.00 bar det av till välkomstkväll i Grinzing där vi fick besöka en äkta Heuriger. Här fick vi uppleva äkta wienergemyt genom att äta klassisk österrikisk mat och dricka mängder av gott vin till. Till dessert fick vi dessutom Sachertårta. Dessutom bjöds på österrikisk musik.

 

 

1 juli

Dagen började med att vi skulle upptäcka de vackra delarna av Wien genom en rundtur på Ringstrasse som gick runt den gamla delen av Wien. Här kunde vi från bussen uppleva flera byggnader från det forna kejsardömet, staatoper, kejsarens residenset Hofburg, konsertlokaler, museer mm. Vi fortsatte till fots genom gamla stadskärnan där vi fick en närmare titt på Hofburg, spanska ridskolan mm. Vi fortsatte till Stefandomen där vi gick in och tände två ljus. Nu var det dags för lunch och då åt vi wienerschnitzel. Under eftermiddagen gick resan till det berömda Hundertwasserhaus, där kreativitet om omtanke om naturen fått råda. Detta var ett hus som inte liknade något annat i Wien. Resan fortsatte till nöjesparken Pratern likt vårt Gröna Lund där vi åkte pariserhjulet Wiener Riesenrad, ett pariserhjul med totalhöjd 64,75 m som har sina anor från 1897. Här kunde man beskåda Wien från ovan. Eftermiddagen avslutade på Nachmarkt, en saluhall under bar himmel där man kunde handla det mesta eller bara gå runt och flanera.

 

2 juli

 

Dagens utflykt skall gå till Schloss Schönbrunn, kejsarfamiljens sommarslott. Denna enormt stora byggnad där vi fick en guidad visning genom de praktfulla rummen med mycket bladguld. Efter visningen fick vi själv vandra genom den stora parken. Vi tog oss upp via grusgångar till Glorette, där man hade utsikt över hela Wien. Här satt vi oss ner på ett cafe och drack kaffe och åt sachertårta och apfelstrudel. Efter Schönbrunn åkte vi på schnaps- och likörprovning. Det var en varm dag, 29 grader. På kvällen begav vi oss till Kursalon där vi var på en wienerkonsert. Där vi fick lyssna på smäktade toner av Mozart och Strauss, fin sång och vacker balett.

 

3 juli

 

En hel dag kvar i Wien och idag skulle vi lämna staden för att bege oss ut på en kortare flodkryssning på Donau från Krems. Detta var en underbar tur genom Wachaudalen där vinplantorna växte utmed dalarna. Vi kunde bara njuta av utsikten och de vinbyar vi passade under resan. Det var fint väder 30 grader varmt så vi satt och njöt på däcket. Efter två timmar på Donau så kom vi fram till Krems och där åkte vi först för att äta lunch, det blev grönsakssoppa för oss eftersom vi skulle äta middag på kvällen. Resan fortsatte och nästa stopp var på vinprovning. Här fick vi prova 5 olika sorter torra viner av olika årgångar. Vi köpte med oss två flaskor hem. På kvällen gick vi på 3 rätters avslutningsmiddag på den anrika krogen Griechenbeisl i Wiens gamla stan

 

4 juli

 

Idag börjar vi resan hemåt. Vi åt frukost i Österrike. Resan gick via Tjeckien där vi intog vår lunch som reseledaren och chauffören inhandlat innan vi åkte från Wien. Bussen rullade vidare mot dagens mål Schwarzheide i Tyskland där vi framåt kvällen åt middag. Tre måltider i tre olika länder.

 

5 juli

 

Vi gick ombord på vår buss, sa adjö till Schwarzheide och resan fortsatte norrut. Vi passerade Berlin och i Rostock stannade vi för lunch. Här besökte vi vår favoritrestaurang för tredje gången. Här gjorde jag ett fynd på skorea. Nya snakers för 14,90 Euro motsv ca 133 svenska kronor. Hoppas de håller länge! Vi fortsatte mot färjan. Efter knappt två timmar var vi i Gedser och resan genom Danmark gick snabbt. Vi var framme i Malmö kl 20 och hemma i Halmstad ca 22.30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved